Kategorie: Červená vína
Amarone je jedno z nejznámějších vín z regionu Veneto.
Traduje se, že Amarone vzniklo náhodou – sladké víno nazývané Recioto bylo zapomenuto v sudech, kde se další fermentací přetvořil cukr na alkohol. Při následném ochutnání se zdálo být hořké, tedy italsky „amaro“. A tak vzniklo Amarone.
Vyrábí se metodou sušení hroznů, která se nazývá „appassimento“. Po sklizni se hrozny suší na bambusových rohožích zhruba do ledna následujícího roku. Za tuto dobu ztratí 30-45% své váhy (podle odrůdy) a jsou tak koncentrovanější, než čerstvé hrozny.
Bailo Amarone della Valpolicella je směsí odrůd (30% Corvina, 40% Corvinone, 15% Rondinella a 15% Croatina).
Má jasnou rubínovou barvu a bohatou vůni s aroma zralých třešní, švestek a ostružin.
Chuť je strukturovaná, podpořená sametovými tříslovinami a širokou paletou tónů.
Dobře se hodí k boloňským špagetám, T-bone steaku, pečenému jehněčímu masu nebo výraznějším sýrům.
Má dlouhý potenciál zrání - až 35 let od roku sklizně.