Kategorie: Červená vína
Vinařství Masseria Altemura leží v srdci region Puglia a náleží k němu původní budova ze 17 století.
Hrozny na toto ikonické víno pocházejí pouze z z jedné vinice s převážně vápencovým podložím, o rozloze 5 hektarů - ročně se ho vyrobí limitovaných 25.000 lahví.
Jedná se o 100% odrůdy Primitivo, hrozny jsou sbírány výhradně ručně okolo poloviny září. Sklizené hrozny fermentují cca 7 dní při vyšších teplotách (25-28℃), následně macerují se slupkami přibližně 2 týdny. Po dokončení vinifikace zůstává víno 14 měsíců v dřevěných sudech z francouzského dubu (Tonneaux) a 8 měsíců v lahvi.
Výsledkem je víno rubínové barvy s oranžovými odlesky.
Vůně je intenzivní s aroma švestek, malého černého ovoce (například borůvek), balsamika, bylinek a dotekem bílého pepře.
Chuť je jemná a harmonická, živými a dobře zakomponovanými tříslovinami. V dlouhém závěru jsou patrné doteky kakaa.
Dobře se hodí k aromatickým a kořeněným pokrmům, červeným masům a výraznějším sýrům.
Podávejte vychlazené na 16-18℃.